Varis muayenesi düşünülenin aksine son derece önemlidir ve varis tedavisi öncesinde yapılması gereken komplike bir işlemdir.
Bilindiği gibi varis hastalığının en bilinen belirtilerinden biri cilt yüzeyinden gözle görülür hale gelen damarlardır.
Damarların miktarının artması kalınlaşması ve belirginleşmesi varis hastalığının varlığına işaret edebilir. Ancak varis hastalığının kesin teşhisi gözle görülen bu belirtilerin dışında bacak dokuları içinde kalan damarların da incelenmesi ile konulur.
O nedenle varis hastalığının belirtilerinin görülmesi halinde mutlaka konusunda uzman bir radyoloji doktoruna başvurulması ve hasta ayaktayken yapılan renkli doppler ultrason eşliğinde varis muayenesi olunması gerekir.
Varis hastalığnın teşhisinde başvurulan renkli doppler ultrason tetkiki dışarıdan gözle görülmesi mümkün olmayan ve bacak kasları içinde bulunan damarların durumunun incelenmesini mümkün kılar.
Böylece sadece cilt yüzeyinden görülen damarlar değil gözle görülmeyen varisli damarlar da ultrason yardımıyla incelenir. Bu inceleme sırasında bacak toplardamar yapısı ayrıntılı şekilde değerlendirilir ve damarların bir haritası çıkarılır. Bu haritalamaya venöz haritalama ismi verilir.
Venöz haritalamanın önemi tedavinin şeklini belirlemesidir. Venöz haritalama, ayakta renkli doppler ultrason ile yapılır. Varisli damarlar bunların hangi damarlarla ilişkili olduğu, yapılcak tedavinin şekli venöz haritalama ile belirlenir.
Dolayısıyla bu tetkikin yapılması ve venöz haritanın çıkarılması daha sonra yapılacak varis tedavisinin başarısına doğrudan etki yapacaktır. Varis hastalarına yapılan bu venöz haritalamadaki veriler ışığında hangi damara nasıl bir işlem uygulanacağı planlanabilir.
Aksi halde aslında sağlıklı damarlar hatalı şekilde kapatılabilir ya da kapatılması gereken damarlar açık kalabilir. O yüzden varis tedavisi yapılmadan önce düzgün bir venöz haritalama mutlaka gereklidir.
Varis muayenesi olacak kişi muayene olacağı varis doktoru karşısında ayakta durarak muayene olur. Bu sırada ayak bileğinden başlayarak bacak iç kısmından kasığa kadar bacakta bulunan toplar damar sistemi renkli doppler ultrason yardımıyla incelenir. Bu inceleme sırasında hastanın ayakta olması çok önemlidir.
Zira hastanın ayakta durması sayesinde kirli kanın aşağı doğru kaçıp kaçmadığı doppler ultrason ile yapılan incelemede tespit edilebilir. Bu tetkikin yatarak yapılması halinde yer çekimi etkisi ortadan kalkacağı için varisin teşhisi mümkün olmayabilir. Öte yandan muayene sırasında belirli noktalarda hastanın ıkınması istenir. Ikınma davranışı toplardamarlarda ters yönde basıncı artırır ve var olan varisin belirgin şekilde görülmesini sağlar.
Varis hastaları son dönemde varis tedavisini kimin yaptığı konusunda ciddi olarak kafa karışıklığı yaşamaktadır. Ancak bu kafa karışıklığı aslında yerinde değildir.
Varis bir toplardamar hastalığıdır ve uzun yıllar boyunca bu damar hastalığına kalp damar cerrahları ameliyat ile tedavi etmeye çalışmıştır. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte pekçok hastalık ameliyatsız olarak tedavi edilmeye başlandı. Özellikle girişimsel radyolojinin gelişimi ile birlikte görüntüleme eşliğinde kapalı işlemler yapılmaya başlandı.
2000 yılının başında Amerikalı bir girişimsel radyoloji uzmanı olan Dr. Robert MIN tarafından geliştirilen bir teknik ile varisli damarlara cerrahi işlem yani ameliyat yapılmasına gerek bırakmayan bir tedavi yöntemi bulundu. Bu yöntem endo venöz lazer ablasyon idi. Girişimsel radyoloji uzmanları pek çok hastalığı ameliyatsız şekilde tedavi ettiği gibi varisi de ameliyatsız şekilde tedavi eden bu yöntemi buldular ve geliştirdiler. Bugün artık ameliyatlık varis hastalarına ameliyat olmadan varis tedavisi olma imkanını sağlayan teknoloji ve teknik Girişimsel radyoloji tarafından geliştirilmiş ve 2000 yılından bu yana kullanılmaya devam etmektedir.
Varis ameliyatı olması gereken tüm hastalara ameliyatsız varis tedavisi yöntemi ile varis tedavisini girişimsel radyoloji uzmanları hızlı konforlu ve ağrısız şekilde yapmaktadırlar. Girişimsel radoyoloji uzmanları işlemi yaparken ultrason yardımı ile işlem yaptığı yeri açmadan izleyebilmekte ve buraya işlemi bir iğne deliğinden girerek yapmaktadır. Ultrason kullanma ehliyetine ve yeteneğine sahip olan radyoloji uzmanları işlem yaptıkları yeri hatasız olarak tespit etmekte ve sadece hastalıklı bölgeye varis tedavisi yapmaktadır. Böylece işlem sırasında sağlıklı bir damarın kapatılmamasını sağlamaktadır.
Varis hastalığının bir toplardamar hastalığı olduğunu daha önce ifade etmiştik. Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir. Zira ultrason cihazını kullanma konusunda uzman olan doktorlar radyoloji uzmanlarıdır.
Son yıllarda girişimsel radyoloji alanının gelişmesi ile birlikte varis hastalığının teşhisinin yanı sıra varis hastalığının ameliyatsız yöntemler ile tedavisi de radyoloji uzmanları tarafından yapılmaya başlanmıştır.
Böylece uzun yıllardır kalp damar cerrahları tarafından yapılan varis ameliyatı son bulmuş onun yerine ameliyatsız varis tedavisi almıştır.
Varis Zararları Nelerdir?
Bacak toplardamarlarının doğru çalışmaması sonucu ortaya çıkan varis hastalığı neticesinde bacaklarda ciddi dolaşım bozukluğu oluşur. Varis zararları bacaklarda kirli kan birikmesine neden olarak bacakta renk değişikliği, kaşıntı, ağrı ve venöz yaraların açılmasına neden olabilir.
Kirli kanın sürekli olarak durağan hale gelmesi damarların içinde kanın pıhtılaşmasına neden olabilir. Oluşan pıhtı kalbe ve akciğere giderek ciddi sağlık sorunları yaşanmasına neden olabilir.
Bu nedenle varis hastalığının tedavi edilmesi çok önemlidir.
Varis hastalığına geçmişte kalp damar cerrahları tarafından bakılır ve ileri evreye ulaşmış varis hastalığında ise cerrahi müdahale ile varisli damar bacaklardan koparılarak çıkarılırdı. Bu işlem hem çok ağrılı hem de uzun iyileşme süreleri olan bir yöntemdi.
Gelişen teknoloji sayesinde varis hastalığının teşhisinde radyoloji uzmanları ön plana çıkarak renkli doppler ultrason ile venöz haritalama yapmaya başladılar. Varisin teşhisi için bu yöntem altın standart olarak uygulanmaya başladı.
Girişimsel radyoloji alanının gelişmesi ile birlikte ameliyatsız tedavi yöntemlerini kullanan girişimsel radyoloji uzmanları tarafından varis hastalı teşhis, tedavi ve takip edilen bir hastalık haline geldi.
Günümüzde varis hastalığına girişimsel radyoloji uzmanları tarafından bakılmaktadır.
Öncelikle beriltmek isteriz ki varis hastalığının ilk belirtilerini hastanın kendisi görecektir. Bu nedenle gözle görülen ve hissedilen belirtileri saymakta yarar vardır. Aşağıda görülen ve hissedilen varis belirtilerden bir veya daha fazlasının görülmesi halinde varis hastalığının olduğu düşünülebilir.
Böyle bir durumda bizimle iletişime geçerek varis muayenesi olmalı ve renkli doppler ultrason ile bacak toplardamarlarınızın incelenmesini sağlamalısınız.
Venöz Haritalama, bacak toplardamarlarında yapılan inceleme sırasında bacaklardaki varisli damarların hangilerinin nereden nereye kadar uzandığının tespit edildiği yönteme verilen addır. Venöz haritalama yapılacak varis tedavisinin başarısına doğrudan etki eder.
Varis teşhisinin konulması kadar varis tedavisinin hangi damarlara uygulanacağının da belirlenmesi varis tedavisinin başarısı için çok önemlidir. Yapılan venöz haritalama sonunda başarılı bir varis tedavisi yapılabilir.
İyi günler Rengin hanım bacaklarımın üst kısmında kılcal damarlar baya belirginleşti ve ara ara kendi kendine morarmalar oluyor yatarak yapılan dobbler sonucunda (biletetal vsm çapları sağ 4.4 sol ise 4.3 çıktı bunun için modes ilacı verdi buradaki damar genişlemesi ana damarların genişlemesi mi yoksa kılcal damarların genişlemesimi hayati bir risk taşıyorum bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim sağolasınız
Serpil hanım merhaba. Doppler ultrasonun ayakta çekilmesi önemlidir. Raporunuzda genişlik tespit edilen damarlarınız iç, yedek damarlardır. Kılcal varislerinizi kast etmemiş. Muayene edersem net bilgi verebilirim. Buradan size yönlendirme yapmam pek doğru olmaz. Sevgiler.
Merhaba. Bana yatar pozisyonda çekilen renkli doppler ultrason ile derin venöz yetmezlik teşhisi kondu. Ancak varis teşhisinde renkli doppler usg'nin ayakta yapılması gerektiği söyleniyor. Renkli doppler ultrason ayakta değil de yatar pozisyonda yapılırsa konulan teşhiste hata payı olabilir mi?
Merhaba Fatma hanım. Varislerin tanısının konulmasında en doğru ultrason tetkiki ayakta çekilen Doppler ultrason tetkikidir.
Merhaba Rengin hanım Bir süre önce diz arkası varis ve bacak ağrısı şikayetleriyle bir damar cerrahi doktoruna göründüm. Genç olduğum için bir sıkıntı olmayacağını söyledi ve sadece elle muayene etti. Başka bir doktora görünmem gerekir mi ortopedi bölümüne de muayene oldum ve herhangi bir şey çıkmadı. Kalp damar cerrahı ultrason yaptırmadı ama bu şikayetimi göz ardı etmek istemiyorum açıkçası. Genç olmamdan dolayı elle muayenenin yeterli olması bana biraz garip geldi. Bilgi verebilir misiniz.
Yağmur hanım merhaba. Doppler ultrason çekinmeniz benim açımdan daha doğrudur. Derin sistemde, kasın veya cildin altında gizlenen damarların elle muayenesi pek bilinmez. Elle hissedilse bile damarların durumunun ne olduğunu belirlemek ve tanı konması için ultrason şarttır. Damarlarda problem olmasa bile, kaslara bağlı bir problemde yine ultrason tetkiki ile görülür ve ona göre bir yol çizilir. Ortapedi bölümünde de bir sorun çıkmadıysa muhtemelen akslar veya damar sisteminiz ile ilgili probleminiz olabilir. Sağlıklı günler dilerim.
Bacaktaki varis icin. ultrason muayenesi sart mi ultrasonla bakilmasi mi gerekiyor elle muayenede anlasilmiyor mu
Aysenil hanım merhabalar. El ile muayene edilerek tanı konamaz. Ultrason derin sistemi görüntülemede çok önemli bir konudur. Gözle ve elle yapılan müdahalede sadece yüzeye yakın varisler görülür evet ama derin sistemde bağlantılı varislerin olup olmadığını, venöz yetmezliği olup olmadığını vb. durumların tanısı için ultrason şarttır. İstediğiniz kadar yüzeye yakın damarlara müdahale edilse de bağlantılı ve ilişkili damarlara müdahale edilip , doğru tanı konmaz ise hastanın şikayetleri bitmez ve ilerlemeye devam eder. Teşekkürler.
Kılcal damar varisi var dopler yaptırdım ve damarlarimda kan akışı ile ilgili bir sorun olmadığını damar cerrahi söyledi moded adında bir ilaç verdi ama kılcal damar varislerimde artış var kırmızı kırmızı küçük küçük eski olanlar köyü renkli ne yapmalıyım tedavi olmak istiyorum açıkçası
Fahriye hanım geçmiş olsun, Varis hastalığına ilişkin bulguların görülmesine rağmen yapılan doppler ile varis tespit edilememiş ise durumun daha iyi araştırılması gerektiği düşüncesindeyiz. Eğer bize ulaşırsanız sizin muayenenizi yapar ardından gerekli ise tedavi olmanızı sağlayabiliriz. Randevu için bize 0 532 385 31 93 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
benim bacaklarımda sürekli şişlik var. dinlendiğimde biraz iniyor ama çoğu zaman geçmiyor. varisten başka bir hastalık olabilir mi?
Kezban hanım merhaba, Geçmiş olsun. Bacaklarda görülen şişlik genellikle varis hastalığına bağlıdır. Ancak lenfödem olabileceği gibi yapısal da olabilir. Doppler ultrason ile varis hastalığı yönünden değerlendirilebilir. Bunun için bizimle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
İyi günler Rengin hanım, bacaklarımın fotoğraflarını göndersem varisimin derecesini tespit edebilir misiniz. Ya da tedavi olmam gerekir mi bilgi verebilir misiniz.
Derya hanım merhabalar, bacaklarınızın dıştan görüntüsü problemin tam olarak ne olduğunu anlamak için yeterli olmaz. Varis muayenesi sadece gözle yapılan bir muayene değildir. Doppler Ultrason ile venöz doppler yapılması gerekir. Ancak fotoğraflar yaklaşık olarak bir fikir verir ancak kesin teşhis için kesinlikle yeterli değildir.