Yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere varis hastalığı geçmişten bu yana ameliyat ile tedavi edilebilmekteydi. Ancak 2000 li yılların başlarında Amerikalı Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Robert Min ekibi ile birlikte deneysel olarak varisli damarları ameliyatsız olarak kapatmayı denedi ve ameliyatsız varis tedavisi yapmakta başarılı oldu.
En iyi varis tedavisi yöntemleri arasında yerini alan bu tedavi yöntemi varis hastalığına farklı bir bakış getirmiştir.
Varis hastalığı bacak toplardamarlarında ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu hastalık ortaya çıktığında toplardamarlar görev yapamaz hale gelir.
Görevini yapamaz hale gelen bu damarlar geçmişte Kalp ve Damar Cerrahları tarafından bacak dokular arasından koparılarak çıkarılır, sorun bu şekilde çözülmeye çalışılırdır. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Robert MIN ise yaptığı çalışmada varisli damarı içten yakarak kapatmayı denemiş ve başarılı olmuştur.
Bu şekilde ortaya çıkan ameliyatsız varis tedavisi yönteminin uygulanabilmesi için damarın varisli olup olmadığının radyoloji uzmanı tarafından yapılacak ayakta yapılan doppler ultrason ile tespit edilmesi gerekir.
Girişimsel radyoloji uzmanının avantajı; varisi teşhis edebilmesi, ultrason eşliğinde ameliyatsız varis tedavisi yapabilmesi ve tedavi sonrası kontrolünü kontrolünü gerçekleştirebilmesidir. Tüm bu işlemlerin tek kişi tarafından yapılabilmesi de hastanın avantajı olmaktadır.
Varisli damarı kapatmak için birkaç ameliyatsız varis tedavisi yöntemi bulunmuştur.
Varisli damarın içine lazer enerjisi verilerek damarın iç yüzeyi yakılır. İç yüzeyi yanan damar içine doğru büzüşerek yapışır ve kapanır. Sanki plastik bir hortumun ısı gördüğünde büzüşerek yapışması gibi varisli damar da lazer enerjisinin etkisi ile yapışarak kapanır. Kirli kanı kalbe doğru götürmek yerine kirli kanı aşağıya kaçıran bu damarın kapanmasından sonra bacakta varise bağlı şikayetler hızla sona erer. Bu yöntem ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinden en sık kullanılanıdır.
Varisli damarların kapatılması için her zaman lazer enerjisi kullanılmaz. Lazerle varis tedavisi genellikle çok kalın damarlara uygulanır. Köpük tedavisi ise lazer tedavisi uygulanamayacak genişlikteki damarlara uygulanır.
Köpük tedavisi ya da köpükle varis tedavisi varis tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde varisli damarın içine aterosklerol isimli ilaç özel işlem ile köpürtüldükten sonra uygulanır. Bu ilaç damar iç yüzeyini aynı lazer enerjisinin yaptığı gibi yakar. İç yüzeyi bu ilacın etkisi ile yanan damar büzüşür ve yapışır. Yapışan damarın içinde kan dolaşımı durunca varise bağlı şikayetler sona erer.
Ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinden en sık kullanılan bir diğer yöntem de sıvı skleroterapidir. Buna halk arasında skleroterapi de denilmektedir. Bu tedavi yöntemi köpükle varis tedavisine çok benzer. Köpük tedavisinde köpürtülerek kullanılan ilaç skleroterapi de köpürtülmeden damarlar içine verilir. Bu tedavi yöntemi genellikle çok ince damarlarların, kılcal varislerin tedavisinde kullanılır.
Lazerle varis tedavisinde uygulanan yöntemin aynısıdır. Bu yöntemde damar içini yakmak için lazer enerjisi yerine radyofrekans enerjisi kullanılır. Etkisi aynı olmakla birlikte kullanılan malzeme farkından başka bir farkı yoktur. Bu ameliyatsız varis tedavisi lazer yöntemine göre eski bir teknolojidir.
Bir takım eksiklikleri olduğu için yerini lazerle varis tedavisine bırakmaya başlamıştır. Radyofrekansla varis tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Varisli damarı kapatmak için kullanılan bir başka ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerden bir tanesidir. Yapıştırıcı ile varis tedavisi yönteminde damar içine bu iş için hazırlanmış bir yapıştırıcı madde verilmekte ve damarın içindeki kan akışı durdurulmaktadır. Ancak bu yöntemde kullanılan yapıştırıcı uzun süre damar içinde kaldığı için bölgesel olarak sertlik hissi oluşmaktadır. Bu nedenle kliniğimizde tercih edilmemektedir.
Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen doktorunuza varis tedavi merkezleri için danışınız.
Varis hastalığının bacak toplardamar sistemindeki bir bozukluk olduğunu daha önce ifade etmiştik. Bu bozukluğun tespiti konusunda da ayakta yapılan renkli venöz doppler ultrason tetkikinin öneminden bahsetmiştik. Bacak toplardamarlarında oluşan varis hastalığının seviyesi ve yeri yapılacak doppler ultrason ile tespit edilir ve varisin nereden nereye kadar olduğu venöz haritalama ile kayıt altına alınır. Yapılan bu tetkikler varis tedavisi fiyatları açısından önemlidir.
Yapılan tetkik sonunda elde edilen veriler ışığında toplardamar sisteminin neresinde ne büyüklükte varis olduğu tespit edilir. Böyle bir tespitin yapılmasından sonra bacak toplardamarlarında varisli alanların tedavisi planlanır. Tedavi edilecek alanın büyüklüğü ve uzunluğuna bağlı olarak uygulanacak tedavi ve bu varis tedavisi ücreti belirlenebilir.
Varis Tedavisi Fiyatları bu tetkikler sonunda ortaya çıkan tespitlere göre ortaya çıkarılır. Uygulanacak varis tedavisi eğer bütün bir bacak toplardamar sisteminin kapatılmasını içeriyor ise daha kapsamlı bir tedavinin ücreti alınırken kılcal varislere uygulanacak bir kaç seanslık tedavinin ücreti farklı olmaktadır.
Varis tedavisi ücretleri tedavinin uygulandığı yıla ve döviz kurlarına bağlı olarak da uygulanmaktadır. Zira enflasyona bağlı olarak her yıl varis tedavisi fiyatları yeniden belirlenmektedir. Keza döviz kurlarına bağlı olarak kullanılan tıbbi malzeme fiyatları da yükselmekte böylece varis tedavisi ücretleri de değişmektedir.
Varis tedavisi için gecikmemek ve tedaviyi biran evvel yaptırmak yararlı olacaktır.
Peki varis tedavisi pahalı mı? Bu sorunun cevabı ve 2018 yılı varis tedavisi fiyatları için lütfen bize ulaşın.
Tedaviden sonra varis tekrarlar mı, sorusu, varis tedavisi gören hastaların sorduğu en önemli sorulardan biridir. Kişiyi görsel ve sağlık açısından olumsuz etkileyen varislere karşı tedavi görerek, yaşama daha rahat devam etmek isteyenlerin, elbette bu konuyu merak etmeleri doğaldır. Varis ameliyatı olanlar veya ameliyat dışında varis tedavi yöntemlerinden yararlananlar, doğru tedaviyi seçip seçmediklerini merak ederler. Varisin tekrarlamasının, tedavi yöntemleri ile alakası olup olmadığı genellikle merak edilen konulardan biridir. İlk olarak, varisler neden tekrarlar ya da varis tekrarlaması nedir, sorularına yanıt vermeye çalışalım.
Doğru yöntemlerle tedavi edilmeyen varislerin tekrarlama olasılığı vardır. Varis tedavisinde teşhis ve tedavi yöntemleri doğru olarak uygulanmalıdır. Yanlış teknikler bazı durumlarda varislerin yeniden görülmesine sebep olabilir. Ancak her tekrarlama yanlış yöntemlerden kaynaklanmaz. Varis, bir toplardamar yetersizliğidir. Bu durum, ileride tekrar varis görülme ihtimalini doğurur. Doğru damara müdahale edilmezse, varisin tekrar meydana gelmesine rastlanabilir. Ancak tedavi edilmiş bir damarda yeniden varis oluşması beklenmez.
Kapakçıkların yetersizliği veya venöz yetmezlik adı verilen durumun oluşmasının kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Toplardamar kapakçıklarının, görevini yerine getirememesinin genetik - kalıtsal veya hormonsal birçok nedeni olabilir. Hareketsizlik, kilo ve uzun süre ayakta durmak gibi nedenlerle de varisin oluşması söz konusudur. Varisler, küçük, orta veya büyük varisler olarak bir arada veya ayrı ayrı oluşabilir.
Günümüzde ameliyatsız birçok tedavi şekli, görüntüleme yöntemleri ile bir arada uygulanır. Bu tür tedavilerde tekrarlama olasılığı yalnızca %4 - %5 arasındadır. Yine de kalıtsal olarak ortaya çıkan varislerin bazılarında yeniden oluşum durumu ortaya çıkabilir. Bu, tedavinin kötü ya da yanlış olduğu anlamına gelmemektedir. Varis ameliyatları açısından baktığımızda, büyük boyuttaki varislerin alınmasından sonra, bazı hastalarda, daha küçük boyuttaki varislerin zaman içinde genişlediğini ve yeni varisleri oluşturduğunu görebiliyoruz.
Lazerle varis tedavisi yapılmadan önce alınan bir takım önlemler sayesinde hastanın ağrı duyması önlenir. Özellikle lazerle varis tedavisi yapılan bacağı uyuşturmak önemli bir önlemdir. Diğer yandan işlem yapılacak damarın çevresine de lokal anestezi uygulanır ve hastanın ağrıyı duyması tamamen önlenir.
Lazerle varis tedavisi sırasında bacağa giden ana damar uyuşturulur. Bacağa dokunma hissi olur ancak bacakta ağrı hissedilmez. Diş tedavisinde diş kökünün uyuşturulmasına benzeyen bir uygulama olan bu yöntem sayesinde hasta tedavi sırasında uyanık kalır. Tedavi sonrasında kısa sürede uyuşukluk ortadan kalkar ve hasta yürüyerek evine ya da işine gidebilir.
Ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinin tamamında hastaların ağrı duymasını önleyecek bir takım tedbirler alınır. Bu tedbirler sayesinde hastanın tedavi boyunca konforlu bir tedavi olması sağlanır.
Lazerle varis tedavisi sırasında hastanın ağrı duymasını önlemek için bacağa giden ana sinir işlem öncesinde lokal anestezi etkisi altına alınır. Böylece hastanın işlem boyunca bacağını ve ağrıyı hissetmesi önlenir. İşlem boyunca uyuşuk kalan bacak işlemden yaklaşık yarım saat sonra tamamen açılır. Hasta yürümeye başlar ve işlem sonrasında evine yürüyerek gider. Ertesi gün de işine gitmesi mümkün olur.
Köpük tedavisi sırasında nispeten daha dar damarlara tedavi uygulanır. Bu nedenle damarların içine köpürtülmüş haldeki aterosklerol isimli ilaç enjekte edilir. İlaç temel olarak ağrıya neden olmaz. Ancak iğnelerin bacaklarda ağrıya neden olabileceği akla gelebilir. Bu nedenle köpük tedavisinde kullanılan iğneler şeker hastalarının insülin enjeksiyonu için kullandığı çok çok ince kıl gibi iğneler kullanılır. Böylece bacak toplardamarlarına ilaç enjeksiyonu yapılırken hastaların ağrı duymaması sağlanır.
Endo Venöz Lazer Ablasyon kelimelerinin baş harflarını temsil eden EVLA damar içinin lazer ile yakılmasını ifade eden İngilizce kelimelerin baş harfleridir.
Lazerle varis tedavisi olarak bilinen varis tedavi yönteminin tıp alanındaki bilimsel adı olan EVLA en güncel varis tedavisi yöntemidir. Evla ile varis tedavisi yönteminde lazer enerjisini taşıyan fiber damar içine yerleştirilir ve damarın iç cidarı bu fiber yardımı ile yakılarak kapatılır.
Varis hastalığının etkilerini gören kişilerin ilk başvurduğu şey varis ilacı aramak olur. İlaçla tedavi edilmesi mümkün olmayan bir hastalık olan varis hastalığından şikayet eden hastalara kalp damar cerrahları tarafından varis ilacı reçete edilmektedir.
Varis ilaçları damarların büzüşmesini sağlayan ilaçlardır ve kullandıklarında damarlar üzerinde etki ederler. Varis bacak toplardamarlarındaki kapakçıkların görevini yapamaması olduğu için bu ilaçlar bu kapakçıkların düzelmesini sağlayamazlar bu nedenle varis ilaçlarının sadece varise bağlı şikayetleri hafifletmek başka bir işe yaramazlar. Varis ilaçları varis tedavisinde işe yaramazlar.
Varis ilacının varise etkisi ne yazık ki yoktur. Daha öncede ifade ettiğimiz gibi varis ilaçları damarların büzüşmesine neden olur varisi tedavi etmez.
Piyasada en fazla bilinen varis ilaçlarını saymak isteriz.
Yeriniz nerede hangi sehirde bir de fiyat bilgisi alabilir miyim?
Merhaba kliniğim Ankara'da. Detaylı bilgi için gün içinde yetkili personelim sizi arayacak. Sevgiler.
Sol bacagımda damarlar biraz belirginleşti varis denildi ameliyatsız tedavi yöntemleri nelerdir
Merhaba detaylı bilgi için sizi aramış personelim fakat ulaşamamış. Tedaviyi belirleyebilmem için öncelikle muayene etmem, doppler ultrason ile damar haritalaması çıkartmama gerekir. venöz yetmezlik de olabilir, orta seviye varisler de olabilir. 0532 385 31 93 numaralı hattımızı arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.
Genetik olarak bacaklarımda varis var ve özellikle sol üst bacağımda çok belirgin arada ağrı yapıyor ve gittikçe artıyor. Gittiğim doktorlar yaşım genç olduğu için ameliyat yapılmayacağını söylediler. Ne yapmalıyım. Hem görüntü olarak hem de daha kötü sonuçlara yol açmadan bundan kurtulmak istiyorum.
Hanife hanım öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.Biz ameliyatsız varis tedavisi uyguluyoruz . Dr Rengin hanım ameliyatı önermiyor ve kesinlikle onaylamıyor. Endovenöz Lazer Ablasyon (EVLA) genel olarak venöz yetmezliği, damar genişlemesi ve ameliyat olması gereken damarlarınıza yapılan bir tedavi yöntemidir.Varislerinize en iyi tedaviyi uyguluyor ve sizi bu sıkıntılarınızdan kurtarıyoruz . Kesi,dikiş ve anestezi almadan , tedavilerinize yürüyerek gelip giderek memnun kalacağınız ve kalacağımız sonuçlar elde ediyoruz. Kesi tanı içi kliniğimize gelerek Dr.Rengin hocanın sizi muayene etmesi , dobler US ve ultrason çekerek venöz haritalama oluşturması gerekiyor.Bunun yanı sıra Skleroterapi (Köpük Tedavisi)'de kılcal varislere ve orta dereceli varislere uygulanan bir tedavi yöntemidir efendim. Bize bırakmış olduğunuz telefon numarası ile sizi arayarak bire bir konuşup kaygılarınızı ve sorularınızı dinlemek ve bu duruma çözüm yolu bulmak bizleri mutlu eder,teşekkürler...
Merhaba Bacaklarımda yıllara bağlı olarak artan kılcal damarlar daha belirginleşmeye başladı.Daha ilerlemeden tedavi olmak istiyorum.Fakat bana kalp damar cerrahının tedaviyi yapabileceği söylendi.Doppler çekilip daha sonra tedavi programlanıyormuş sanırım. Fakat bayan doktor araştırırken sizin web sitenizi gördüm acaba kalp damar cerrahi uzmanlık dalınız olmadığı için sorun yaşarmıyım? Bir de haftasonu gelmem yeterli olur mu? Haftaiçi izin almam sıkıntı olur muhtemelen Teşekkürler
Emine hanım geçmiş olsun, Benim 3 yıl kalp damar cerrahi geçmişim mevcut hali hazırda da Girişimsel Radyoloji Uzmanıyım. Sizin varislerinizin doppler ultrasonunu, venöz haritalamayı ve tedavisini yapabilecek bilgi birikimi ve donanımına sahibim. Dünya genelinde de venöz yetmezlik yani varis tedavisini artık girişimsel radyoloji uzmanları ameliyatsız olarak yapmaktadır. Çünkü işlem ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Sizin tedavinizi de planlamak ve ultrason eşliğinde yapmak için bizimle iletişim kurabilirsiniz. Cumartesi günleri hizmet verilmektedir. Bildirmiş olduğunuz telefon numarasından sizinle iletişim kurulacaktır.
benim her iki ayağımda elle hissedilebilen varisler var. ultrasondada görüldü. ancak şanslıyım ki ağrım yok ve tıkalı değil. ancak yırtılır veya tedavi ettirmezsem geri dönüşü olmayan sonuçlar doğabilir diye korkuyorum. ne yapmalıyım.
Geçmiş olsun, Elle hissedilebilir olması varisin belirgin olduğunu düşündürmektedir. İlerleyen dönemde genişlemiş varislerde pıhtı oluşup akciğere gidebilir veya ayak bileğinde yaralar açılabilir. Bu sorunlar oluşmadan varislerinizi tedavi ettirmenizi öneririm.
Bileteral vena safena magna çapları sağda 4..5mm solda 5.2 mm ölçülmüştür.solda safenofemoral bileşkede ve vena safena magnada seyri boyunca 4.sn.ve üzeri süren anafemoral vende valsalva sonrası 3.sn süren reflü izlenmesi bulguları ile bu vakada uygulanılabilinecek tedavi şekli hakkında bilgi verirmisiniz. Saygılar.
Öncelikle geçmiş olsun, Raporunuz hastalık düzeyinizi belirlemek için yetersiz. Ayakta bilateral venöz doppler ultrason sonrası venöz yetmezlik grade 1 - 2 - 3 olarak tanımlanmalıdır. Grade 1 venöz yetmezlikte valsalva manevrası başında kaçak olurken grade 3 venöz yetmezlik halinde valsalva manevrası boyunca geri akım olur. Öncelikle venöz doppler ultrasonuzu yapmalı ve buna göre venöz harita çıkarmalıyım. Raporunuz işlem için yeterli bilgiyi içermemektedir.
Ameliyatsız varis tedavisi için hastaneye yatmaya ve tahlil yaptırmaya gerek var mıdır?
Ameliyatsız varis tedavisi kan alma iğnesi gibi ince bir iğne ile lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Nasıl diş tedavisinde hastanede yatmanız gerekmiyorsa ameliyatsız varis tedavisinde de hastane yatışı gerekli değildir.
Genislemis toplardamarların görüntüsü varis tedavinden sonra kayboluyor mu?
Genişlemiş olan toplardamarlar cilt yüzeyinden görülebilir hale gelmiştir. Tedavi ile bu damar kapatılır. Bir müddet sonra cilt yüzeyinden görülemez hale gelir.