Varisler, farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığın genetik ve hormonsal nedenlerle ortaya çıktığı görüşü ağırlık basar. Yaşam alışkanlıkları da varisin oluşma nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Kadınlarda varisler daha fazla görünmektedir. Varisin oluşma sebebi, bacaklardaki toplardamarlarda görülen işlevsel bozukluklardır.
Toplardamar kapakçıkları, kanı tam olarak, yukarı yönlü taşıyamadığında oluşan basınç kaynaklı olarak damarlar genişler ve bükümlü bir görüntü olur. Varis çeşitleri ve bacaklardaki yayılma durumu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Yakın aile bireylerinde varise rastlananlarda, hamilelerde, yaşlılarda, birden fazla doğum yapanlarda, aşırı kilo sorunu olanlarda, hareketsiz bir yaşam sürdürenlerde, hormon ilaçları kullananlarda, alkol ve sigara kullananlarda, dengesiz beslenenlerde ve ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışanlarda, varis görülme ihtimali yüksektir.
Sıcak iklimlerde varis daha kolay bir şekilde oluşur. Varisler ilerleyebilen bir rahatsızlıktır. Varis türlerini üç başlık altında inceleyebiliriz.
Bacaklarda yaygın olarak görülen varis türlerinden biri büyük varislerdir. Büyük boyutlu, şişkin ve genelde gözle görülebilen varislerdir. Acı, ağrı, yanma, kaşınma, yorgunluk, şişlik, mor- yeşil damar görüntüleri, gibi belirtilerle kendisini gösterebilir.
Bazı kişilerde belirtiler fazla görülmese de, çoğu kimsede yaşamı zorlaştıracak etkilere sahip olurlar. Büyüyüp, ilerlememeleri bakımından doktor kontrolünden geçmeleri yararlı olacaktır. Bu varis türlerinin ameliyatlı veya ameliyatsız varis tedavisi ile iyileşme oranı yüksektir.
Büyük varislere oranla daha küçük varis türleridir. Büyük bir bölümü elle veya gözle fark edilebilir. Genellikle diz arkasında veya ayak bileği çevresinde bulunurlar. Bazı hastalarda bacakların farklı bölümlerinde yer alabilirler.
Orta boy varis çeşitleri ameliyatla veya ameliyatsız varis tedavisi ile büyük oranda tedavi iyileştirilebilirler. Damar içi girişim ile yapılan lazerle varis tedavisi bu orta boy varislerin tedavisinde kullanılmaktadır. Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri hakkında daha fazla bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Küçük varis çeşitleri, genellikle bir ağ görüntüsüne sahip, ince damarlar şeklinde gözlemlenirler. Yaşlılık ve yaşlığa bağlı hormonsal sebeplerle ortaya çıkarlar. Bu nedenle en sık kadınlarda görülebilen bir varis türüdür. Bunun yanında, genetik sebeplerle görülebilen bu varis çeşidi, mavi veya kırmızı ve ince çizgiler halinde kolaylıkla fark edilirler.
Günümüzde kılcal damar varis tedavisi için birçok tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Küçük varislerin tedavisinde çoğunlukla köpükle varis tedavisi yöntemi kullanılır. Varis köpük tedavisi yöntemi ile aynı gün tedavi edilebilir.
Gözle görülmeyen, bacak kaslarının arasındaki damarlarda oluşan varis türüdür.
Bacak toplardamarları her zaman cilt yüzeyinden görülebilecek şekilde genişlemezler bazı zamanlarda kasların arasında da kaldığı olur. Böyle bir durumda varise bağlı şikayetlerin tamamı görülmekle birlikte gözle görülen damar olmaz. Bu durumda varis teşhisinin konulması için renkli doppler ultrason eşliğinde varis muayenesinin yapılması gerekir.
İç varis tedavisinde kullanılan en yeni yöntem endo venöz lazer ablasyon yöntemidir. Bu yöntem ile varis tedavisi ameliyatsızdır. Hasta tedaviye yürüyerek gelir bir saatlik bir işlemden sonra evine ya da işine yürüyerek dönebilir.
Merhaba Hocam Aşağıdaki duruma göre ameliyata gerek var mı? Doktor ilerisi ameliyat gibi görünüyor dedi. Doxium ilaç verdi 1 ay sonra kontrole gideceğim. Teşekkürler iyi çalışmalar... Valsalva manevrasıyla sol VSM'de bileşke düzeyinden itibaren reflü akım ve sol kruris medialinde VSM ile ilişkili variköz venler izlenmektedir.
Denizhan bey, bu rapora göre evla ile ameliyatsız varis tedavisi olabilirsiniz. Bu yöntemde 1 gün içinde ağrısız ve dikişsiz şekilde varisten kurtulmanız mümkün olur.
selamlar hocam bende solda grade 4 grade 3 sağda ise grade 3 grade 2 reflü akım ve solda dvt sekeli bulunuyor. Benim bacağım şiş ve çok ağrıyor.Ameliyat olmam gerektiği söylendi olmalımıyım sizce de
Halil bey geçmiş olsun, Mesajınızda belirtmiş olduğunuz hususlarda net bir cevap verebilmem için muayenenizi benim yapmış olmam gerekir. Dilerseniz randevu alarak bizimle görüşebilirsiniz.
Hocam merhaba, geçenlerde kaplıcaya gittik dönüşte hem kılcal damarlar arttı hem de ağrılarım olmaya başladı. Hamam varisi artırır mı?
Hülya hanım merhabalar, Bacaklarda bulunan toplardamarlar sıcak karşısında gevşeyerek genişler ve varis oluşumu hızlanır. Bu nedenle aşırı sıcak banyo ve hamamlarda uzun süre durmamak gereklidir. Hamam tek başına varis yapmaz. Ancak uzun süre sıcakta kalmak varis yapabilir. Bu nedenle her şeyde olduğu gibi hamamda da kararında kalmanızı tavsiye ederim.